vrijdag 29 juni 2012

Veel doden bij aanval opstandelingen in Nuristan in oosten Afghanistan

Bij een aanval van honderden zwaarbewapende militanten op overheidsgebouwen in de provincie Nuristan, in het oosten van Afghanistan, zijn zeker 10 doden gevallen, waaronder vrouwen en politieagenten. Zeker 20 aanvallers werden gedood.

De aanval vond plaats op twee dorpen, Pirok en Binoz, in het district Kamdish, zo meldt het persagentschap Pajhwok.

Volgens de plaatselijke autoriteiten werd het hele dorp Pirok verwoest en werden 20 aanvallers, voor het merendeel Pakistanen, gedood.

Veiligheidsfunctionarissen zeggen dat ongeveer 60 tot 80 militanten een massale aanval openden op controleposten van de Afghaanse Nationale Politie (Afghan National Police/ANP).

De plaatselijke overheid heeft hulp ingeroepen van de regering in Kabul en buitenlandse militairen.

De NOS meldde in de loop van vrijdagavond dat een aantal zelfmoordterroristen zichzelf opblies voor de bewaakte ingang van een compound met woningen van politieagenten en ambtenaren.

Daarna stormden gewapende mannen naar binnen die het vuur openden.

De gouverneur van Nuristani zegt dat in het vuurgevecht dat ontstond vier vrouwen, drie politieagenten en drie leden van een gewapende militie van de overheid werden gedood, aldus de NOS.

Pajhwok meldt dat het merendeel van de aanvallers Pakistanen waren, aldus de plaatselijke overheid van Nuristan, een provincie die aan Pakistan grenst.